Naar inhoud. Begin van de inhoud.

In Ligo heb ik Nederlands leren spreken, lezen en schrijven om bijvoorbeeld met de dokter te kunnen spreken en om later te kunnen werken

“In Ligo heb ik Nederlands leren spreken, lezen en schrijven om bijvoorbeeld met de dokter te kunnen spreken en om later te kunnen werken”

Layeq over Ligo

Hallo, ik ben Layeq en ik ben 50 jaar. 

Ik kom uit Afghanistan en ben nu 3 jaar en 9 maanden in België.
Ik ben getrouwd en heb 6 kinderen. Mijn oudste dochter is 24 jaar, de anderen zijn 22 jaar, 20 jaar, 15 jaar, 11 jaar en 9 jaar.
Als klein kind hielp ik mijn vader, moeder en oma op de boerderij met de koeien. Ik was soms een beetje stout: ik zat vaak op de koeien. 

De weg van mijn dorp naar mijn school was heel lang en het sneeuwde vaak in mijn dorp. Daardoor kon ik niet gemakkelijk naar school. Mijn nonkel heeft me thuis leren schrijven. Toen ik 9 jaar werd, ging ik voor het eerst naar school. Ik ben maar één jaar naar school kunnen gaan. Toen viel Rusland mijn land binnen en werd mijn school vernield.

Door de problemen in Afghanistan ben ik een tijdje naar Pakistan gegaan bij familie en heb daar gewerkt. Ik reed eerst met een riksja. Dat was vermoeiend, er was ook altijd veel lawaai buiten. Daarna reed ik met een taxi. 

Ik heb ook een tijdje in Iran gewoond. Daar teelde ik tomaten. Het was daar heel warm.
Ik kwam met het vliegtuig naar België. Het was toen net het begin van de Corona-uitbraak.
Het eerste wat ik zag was veel gras en regen.
Ik kwam aan bij mijn zoon, hij is een bokser.
We hadden een klein katje. Ik ging samen met het katje wandelen in het bos. 

Ik wil hier heel graag werken. Ik ben niet gelukkig dat ik een leefloon krijg en ik wil geen gratis eten meer. Ik start binnenkort met een opleiding voor heftruckchauffeur bij de VDAB. Het is een opleiding van drie maanden. Daarna wil ik graag werken. 

Ik hou heel veel van wandelen. Ik heb in 4 maanden tijd 1344,6 km gewandeld. Dat zijn 2.095790 stappen. Ik wandel om mijn hart blij te maken want van thuisblijven wordt mijn hart niet zo blij. Wandelen is bovendien goed voor mijn gezondheid. Ik hou ook van lezen, schrijven en studeren.

In Ligo heb ik Nederlands leren spreken, lezen en schrijven om bijvoorbeeld met de dokter te kunnen spreken en om later te kunnen werken. In het Open Leercentrum oefende ik twee keer per week op de computer. Ik wou meer oefenen dan enkel in de les. 

Ik vind de lessen in Ligo leuk want ik begrijp de leraar of lerares goed. Het tempo van de lessen is goed. We praten veel in de lessen. Dat er cursisten zijn van verschillende culturen, maakt het extra interessant. Ik blijf graag nieuwe dingen bijleren. Ik studeer graag.

Ligo heeft me ook veel geholpen. Ligo heeft mijn ogen en mijn oren geopend. 

Na de opleiding voor heftruckchauffeur zal ik waarschijnlijk mijn school afmaken. Ik wil ook starten met werken in een magazijn en misschien doe ik later ook nog vrijwilligerswerk. Ik hou ervan om mensen te helpen. 

Mijn raad voor de cursisten van Ligo: oefen veel, maak je huiswerk. Herhaal elke dag een beetje. Dat is goed voor jezelf.