Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Anderstaligen volgen opleiding afwas- en snijtechnieken op de werkvloer

Ligo Horeca Forma

Anderstaligen volgen opleiding afwas- en snijtechnieken op de werkvloer

In november 2023 organiseerden Horeca Forma, VDAB en Stad Brugge een intensieve opleiding en een stage voor anderstalige volwassenen die een job willen in de horeca in Crowne Plaza. Vandaag kregen 6 cursisten hun certificaat ‘Afwas- en snijtechnieken’.

De cursisten werden tijdens een intensief traject voorbereid op een job als afwasser en keukenhulp in de horeca. Hun competenties werden verhoogd en ze maakten kennis met verschillende soorten jobs in de horeca.

Ligo ondersteunde de cursisten tijdens hun opleiding op vlak van mondelinge taal (spreken) en communicatieve vaardigheden. 

Jana D’Hauwer, Horeca Forma:

Brugge kent een bloeiende horeca. Dit vraagt veel mensen om te werken. Daarom organiseerden we een opleiding voor werkzoekenden die een job willen in de horeca. Een minimum basiskennis Nederlands was noodzakelijk voor de opleiding afwas- en snijtechnieken en kamermeisje. Na een intensieve vorming liepen ze stage in verschillende horeca. ”

Ann Colaert, leerkracht bij Ligo:

“Ligo werkt met laaggeletterde volwassenen. Veel van hen lopen school, maar zijn ook actief op zoek naar een job. Vaak beschikken ze niet over de vereiste kwaliteiten. Daarom ondersteunen we hen tijdens opleidingen in taal en communicatieve vaardigheden. Termen als brunoise en julienne en mise-en-place zijn niet gekend, jezelf voorstellen bij het solliciteren is al een job op zich.

Samiel Debsay Gebread, deelnemer uit Eritrea:

“’We maakten soep, salades, wraps, wafels. Deze mochten we ‘s middags altijd opeten, heel lekker! Ik hoop na de opleiding snel een job te vinden en daar nog meer te leren in de keuken.”

Xantha Vansteenkiste, Algemeen Directeur Ligo:

“Wij geven lessen in basiscompetenties aan laaggeletterde volwassenen. 1 op 7 Vlamingen heeft het moeilijk met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Een schoolrapport lezen, betalen met de telefoon of formulieren invullen voor het werk is voor deze mensen niet evident.  Wij ondersteunen onze cursisten zodat ze sterker staan in de rollen die zij opnemen in hun dagelijkse leven: als consument, als burger, als ouder, als werkzoekende of als werknemer.  Zo kunnen zij hun kansen in de sterk veranderende, gedigitaliseerde samenleving vergroten en volwaardig blijven participeren.”

 

Ligo is dé leerpartner in basiscompetenties. Met leertrajecten op maat ondersteunt Ligo laaggeletterde volwassenen op vlak van communicatieve, numerieke en digitale vaardigheden. Iets voor jou? Bekijk de cursussen op ligo-regiobow.be of bel naar 050/34.15.15 voor meer informatie.