Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Geen discriminatie meer voor anderstalige analfabeten die Belg willen worden

Geen discriminatie meer voor anderstalige analfabeten die Belg willen worden

De aanhouder wint. Het staat nu eindelijk in de wet: als anderstalige analfabeten Belg willen worden, volstaat een mondeling A2 niveau.

Ligo zet zich al jaren in voor een eerlijke behandeling van anderstalige analfabeten, oftewel alfa cursisten, bij het verkrijgen van de Belgische nationaliteit. Tot voor kort vereiste de wet dat men voor zowel schriftelijke als mondelinge vaardigheden een A2 niveau moest hebben. Dit was oneerlijk voor veel alfa cursisten, die het schriftelijke niveau A2 vaak niet konden halen. Ligo heeft deze kwestie op verschillende fronten aangekaart.

Een eerste opsteker kwam eind maart vorig jaar. Het grondwettelijk hof oordeelde dat analfabeten onrechtvaardig behandeld werden en dat zij recht hebben op een uitzondering. Ligo stelde een attest op waarmee onze alfa cursisten deze uitzondering konden claimen. Helaas werd dit attest niet door alle parketten gevolgd.

Maar nu is zelfs dat attest in principe niet meer nodig. Sinds 29 maart staat er in het Belgische Staatsblad dat enkel een mondeling A2 niveau voldoende is voor alfa cursisten om de Belgische nationaliteit te verwerven.

Voor de liefhebbers van wetgevende teksten: hier de publicatie in het Staatsblad (geef bij Nieuwe opzoeking in veld Numac het volgende nummer in: 2024002950).