Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Geletterdheid op de werkvloer

Een vrouw werkt aan een naaimachine

Geletterdheid op de werkvloer

Op vraag van maatwerkbedrijf de Posthoorn (Beringen) organiseerde...

Op vraag van maatwerkbedrijf de Posthoorn (Beringen) organiseerde CVO LBC eind vorig schooljaar een naaicursus omwille van het grote tekort aan naai(st)ers. De opleiding is gericht op kortgeschoolde volwassenen. De cursisten hebben allemaal bij Ligo les gevolgd, of volgen nog steeds een cursus bij ons.

De lesgever van het CVO is Noëlla, zij is leerkracht snit en naad bij CVO LBC. Onze collega Wendy bood vanuit Ligo taalondersteuning op de opleidingsvloer.

Les 1: zes vrouwen en een man zetten zich aan het naaimachine. Noëlla begint met haar les: draai aan het vliegwiel, zet de steeklengteregelaar op 4 en stik evenwijdige lijnen…. 7 bezorgde gezichten richten zich naar Wendy en ze denkt bij zichzelf “Oh help! Ook voor mij klinkt dit als Chinees in mijn oren!”

Enkele lessen, bookwidgets en filmpjes later, zat de sfeer goed in de klas. Iedereen vond zijn weg aan het machine, stelde vragen en durfde fouten te maken. Noëlla heeft ondertussen enkele kneepjes van NT2 onder de knie en de cursisten … die leerden al snel een Engelse naad stikken, een rits inzetten…. win-win!

Eind juni legden ze een praktisch naai-examen af en hebben ze zo rechtstreeks kans op een job in het naaiatelier van de Posthoorn. 5 van de 7 cursisten waren geslaagd voor het examen, 4 van hen zijn momenteel bezig met een stage of werk.